Historie

De fleste opfindelser er sket ved, at mennesker søger en løsning på et problem.

Bodo Klopsch stod over for det problem, at hans datter var utilfreds med sin ridebane.

En dengang 10 årig begejstret rytter spurgte “Far, kan du gøre noget” hun kunne ikke ride og træne sin hest på sandridebanen, som han på grund af manglen på et egnet alternativ, havde bygget til hende og som igen var blevet oversvømmet.

Han så ind i de triste øjne på sin datter og som kærlig far blev han tung om hjertet, han lovede hende at finde en løsning. Han indså snart, at vandet var det grundlæggende problem. Så han rettede overfladen af, så der ikke var ”lunker” den blev drænet så den ikke blev oversvømmet. Men så skulle banen vandes fordi den blev for tør. En sandet ridebane blev aldrig rigtig ideel. Han måtte prøve at finde på en anden løsning.

Klopsch undersøgte mange slags ridebaner, ringede rundt og eksperimenterede. Han opfandt tests og skabte en hestehov af træ, for at efterligne et tråd af en hest. Han udnyttede den viden om sand og andre materialer, som han havde lært, mens han studerede til ingeniør. Men mange og lange diskussioner med såkaldte eksperter, gav ikke en brugbar løsning på problemet.

Til sidst måtte han konkludere: Sand er ikke det perfekte materiale til en ridebane! I første omgang tvivlede han på sig selv, alle havde redet på sandbaner i umindelige tider. Skulle han forsøge at revolutionere ridebane overflader? Han besluttede sig for et “ja” for at kunne opfylde drømmen for sin lille datter Natascha, men også drømmen for alle andre ryttere på denne planet – drømmen om en udendørs ridebane, som kunne bruges hele året rundt og som krævede et minimum af vedligehold, efter anlæggelse af bane.

Bilindustrien havde svaret

Han fortsatte sin forskning og søgte efter et alternativt materiale. Det skulle være vejrbestandigt, modstandsdygtigt over for vand, kun let hygroskopisk, støvfrit, elastisk, let at vedligeholde, miljøvenligt og selvfølgelig skulle det være billigt. Til sidst fandt han, hvad han havde søgt efter – i bilindustrien af alle steder.

Afskæringer fra tæpper til biler, som på daværende tidspunkt simpelthen blev kasseret. Bodo Klopsch begyndte at gøre forretninger med leverandørerne, opfandt maskiner der adskilte tæppet fra basislaget og rev det i små bidder. Grundlaget for dagens praktiske ridebane toplag blev opfundet. Talrige forbedringer fulgte efter, en ansøgning til Patent-og Varemærkestyrelsen og at finde et passende navn, for denne elastiske overflade: “SwingGround”.

Private problemer og en retslig tvist, som endnu ikke er afgjort, tvang Bodo Klopsch til at tænke igen. Ingen skubber dog let en opfinder til side, Bodo Klopsch begyndte igen med et nyt navn: “ASground ® – All Season Ridebanen” igen er det et internationalt navn fordi …

“Der er så meget tilbage at gøre! Flere og flere ryttere fra hele verden, kontakter mig for at få en løsning, som kan bruges til udendørs ridning året rundt og det er mig, der kan gøre dem glade. ”

Han kan og han vil, 365 dage om året …

Vi mødte Bodo Klopsch i Neümunster 2011, under den årlige Trakehner hingstekåring.

Vi sad og kommenterede årets hingsteemner, i forhold til ” vores egen” ”Imhotep” som blev kåret som fløjhingst året før i 2010.

Undervejs faldt snakken ind på ridebaner, ikke mindst fordele og ulemper ved disse forskellige typer. Mine erfaringer var de samme som dem Bodo havde gjort, sand kunne bruges, men ikke uden problemer, samtidig kan disse sandbaner ikke bruges i store dele af året.

Han spurgte om jeg kunne tænke mig at blive forhandler, af ASground® toplag i Danmark og resten af Skandinavien.

Eneforhandler i Danmark

Vi takkede ja og efter ”hingstekåringen” var afsluttet, kørte vi til Kiel. Her så vi en ridebane der til fulde levede op til hans beskrivelse. Vi besøgte banen igen i Januar, i hård frost, blæst og let sne red 4-5 ryttere, rundt på Friederikke´s ASground® ridebane uden nogen problemer. Stor var min begejstring over endelig, at have fundet et velegnet materiale, til en helårs, udendørs ridebane, så jeg takkede ”ja” til at forhandle dette kvalitetsprodukt i Danmark.

Vi anlagde derefter vores egen ridebane, den første af sin art i landet. Den er efterfølgende blevet brugt 4-5 gange ugentligt, af mig og ”Exodus”. Den lever til fulde op til mine krav og forventninger, jeg glæder mig dagligt til min ridetur, uden støv og mudder. Som sidegevinst har jeg fundet ud af at, der er mindre slid på hestesko, meget mindre rengøring af gamacher, sadel og seletøj, samt mit eget tøj. Det kan også mærkes på mindskede udgifter til smed og rideudstyr!

Siden er ASaround ® sikkerheds ridebanekant, kommet til. Som jeg også er eneforhandler af i Skandinavien, via min tyske samarbejspartner.